Recept na výborného velikonočního makového beránka.
Nejprve vyšleháme vejce s cukrem a pak střídavě zašleháváme mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháme citronovou kůru, ořechy a rozinky.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypeme kokosem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.
Formu necháme zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopíme. Můžeme ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobíme podle vlastní fantazie.
Mák Vejce Polohrubá mouka Krupicový cukr Máslo Černá káva Kypřící prášek do pečiva Citronová kůra Ořechy Rozinky Kokos Velikonoční beránek
Velikonoční beránek s uzeným masem a hráškem Hrníčkový olejový velikonoční beránek Biskupský velikonoční beránek Velikonoční beránek s čokoládovou polevou Olejový velikonoční beránek Velikonoční beránek ze smetanového těsta Velikonoční beránek z tvarohového těsta Velikonoční beránek s bílkovou polevou Hrníčkový velikonoční beránek s kandovaným ovocem Velikonoční beránek z cukety a kakaa